Szent Tamás napi búcsú szentmiséje 2005. július 3-án
Az ország második leggazdagabb városában, Martfűn sosem volt templom. A Szolnok megyére jellemző egyházellenes politika, valamint a három nagy gyárnak köszönhető viszonylagos gazdagság és a vallási vegyesség eredményeként így lett a Tisza-parti, közel 9 ezres település hazánk leg-"tamáskodóbb" lakóhelye. "Tamáskodó", mint Szt.Tamás apostol, aki nem hitte el Jézus feltámadását, csak amikor megpillanthatta Jézus sebeit.
Csak a rendszerváltozáskor épülhetett fel végre az új városközpont legimpozánsabb épületeként az Isten háza, mely természetesen Szt.Tamás apostol nevét kapta. Az apostol életének két legfontosabb színtere - Jeruzsálem és India - így lett belekomponálva az egzotikus szépségű templomba.

Az idén sikerült az apostol vértanúságának helyszínéről, India Kerala államából meghívni Andrews Thazhath püspököt. Mivel néhány nappal előbb megérkezett, mint a templom búcsúja volt, megmutathattuk neki az ország több jelentős helyszínét, s találkozhatott több egyházi személyiséggel. Július 2-án este a budapesti Szent István-bazilikában mutatott be szentmisét. Vasárnap pedig Martfűn.

Közel negyed órás harangszó köszöntötte az ünnepre a templomba gyűlt helybéli és környékbéli híveket, és a távolabbi vidékekről, még a fővárosból is érkező nagy számú érdeklődőt.

Az ünnepi szentmisén, melyen a Szent István Lovagrend tagjai is részt vettek, szentbeszédében a főpap arra buzdította a jelenlévőket, lépjenek Tamás apostol nyomába, építsenek lelki templomot, palotát önmaguknak a mennyben. Ha kételkednek, akarják megtudni az igazságot, merjenek kérdezni, mint a kételkedő Tamás, s megkapják ma is a választ Jézustól: "Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet".
Örüljünk annak - mondta a püspök -, hogy végre felszabadultunk, végre csak rajtunk múlik, keressük-e az igazságot, az utat, az életet, keressük-e, megtaláljuk-e Jézust.! Ő ugyanúgy megtapasztalható ma is, mint közel kétezer éve. Az imádságban, a szentségekben és a szeretetszolgálatban megérinthetjük őt, s leborulhatunk előtte Tamás szavaival: "Én Uram, én Istenem!"
Vendégünk örvendezve hallotta, hogy Martfűn ezekkel a szavakkal köszöntik minden szentmisében az Urat az átváltoztatás, illetve úrfelmutatás pillanataiban a hívők.

Végül beszélt a püspök az indiai kereszténységről. Örömökről, miszerint sok papi hivatásuk van, s a keresztények 80 százaléka rendszeresen gyakorolja vallását, s bánatukról, miszerint az indiai politika szeretné eltörölni a kereszténységet a hatalmas országban.
Búcsú-szavaiban imára kérte a jelenlévőket, s maga is megígérte, imádkozni fog a martfűiekért, a magyarokért, akiket szívébe zárt ezen a héten.


   

Képek a szentmiséről és az azt követő hangversenyről:

    (A képekre kattintva azok új ablakban, nagyobb méretben láthatóak.)

            A szentmise előtt            A szentmise
            A hangverseny
            A hangverseny után
   

Kapcsolódó linkek: